Zdrowotnych właściwości warzyw raczej nikomu nie trzeba wyjaśniać. Mając ich dość sporą ilość, bez problemu możemy przygotować pyszną i pożywną kolację, która przypadnie do gustu każdemu!
Składniki:
2 średnie wydrążone papryki, posiekane na 2-3 centymetrowe kawałki (może być żółta i czerwona dla kolorów)
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plastry
1 mała cukinia, przycięta na końcach, pokrojona na kawałki, a następnie pokrojona na 1-2-centymetrowe kawałki
1 średni brokuł, podzielony na małe różyczki (łodygę można zachować, żeby wykorzystać potem)
1/2 średniej czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w kawałki
2 łyżki oliwy
1 1/2 łyżeczki włoskiej przyprawy (praktyczne rozwiązanie, można też samemu zadbać o przyprawy – bazylię, oregano, cząber, tymianek, chili)
2-3 ząbki czosnku, posiekane
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 szklanka pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)
1 łyżka świeżego soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200-230 stopni. Na blachę przekładamy pokrojone warzywa (paprykę, marchewkę, brokuły, cukinię i czerwoną cebulę). Skrapiamy oliwą, posypujemy włoską przyprawą, czosnkiem, solą, pieprzem i mieszamy. Pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy, dodajemy pomidory i ponownie pieczemy przez 10 minut. Na koniec można skropić sokiem z cytryny.