Pieczone ziemniaki są sto razy lepsze od tych gotowanych w wodzie. Jeśli je upieczesz, znikną z talerzy momentalnie. Cały sekret tkwi w wyjątkowej marynacie, która nadaje im niepowtarzalnego, głębszego smaku.
Do obiadu dodajemy przeważnie ziemniaki z wody, a niekiedy ubite na purée. Jednak czasami dla odmiany warto pokusić się o coś nowego. Dlatego właśnie dziś prezentujemy przepis na przepyszne pieczone ziemniaki w marynacie paprykowej, której trudno się oprzeć. Ich nieziemski smak oraz chrupiąca skórka zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Pieczone ziemniaki w marynacie paprykowej – przepis
Składniki:
2 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
pół kilograma ziemniaków
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz i sól
3 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości ziemniaków i własnych upodobań. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Odcedź je i odstaw do wystudzenia. Muszą być chłodne przed włożeniem ich do pieca – wówczas na ich powierzchni utworzy się apetyczna, chrupiąca skórka. W misce połącz oliwę z przyprawami i opcjonalnie łyżeczką wody. Ziemniaki wyłóż na blachę i delikatnie obtocz w przyrządzonej marynacie. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez pół godziny – w połowie tego czasu możesz przewrócić je na drugą stronę. Pieczone ziemniaki doskonale komponują się z mizerią i kotletami.