Zastanawiasz się, jaka jest różnica między pieczywem pełnoziarnistym a razowym? Które wybrać, jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.
Chleb pełnoziarnisty zawiera wyłącznie ziarna pszenicy, natomiast chleb razowy może być złożony z innych ziaren, takich jak jęczmień, kukurydza czy żyto. Zawierają w swoim składzie otręby bogate w witaminy z grupy B, kiełki bogate w zdrowe tłuszcze, witaminę E, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze oraz bielmo zbudowane z węglowodanów skrobiowych.
Zarówno pieczywo razowe, jak i pełnoziarniste mają wiele właściwości zdrowotnych. Na pewno jedno i drugie jest zdrowe, ale które bardziej? Jak informuje redakcja Wprost, oba rodzaje pieczywa pomagają regulować poziom cukru we krwi, dobrze wpływają na funkcjonowanie serca, pomagają kontrolować wagę, prawdopodobnie ze względu na efekt wypełnienia błonnika. Co więcej, spożywanie tych rodzajów pieczywa może przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu 2, wiąże się również z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Nie ma więc jednej odpowiedzi na pytanie, który chleb jest zdrowszy!