Piekę kurczaka w lawaszu i obiad gotowy w niecałą godzinę. Proste, szybkie, ale efektowne i obłędne w smaku. Poznaj przepis i zachwyć swoich bliskich.
Lawasz to cienkie pieczywo, o płaskiej strukturze. Podobne do tortilli, podawane jako dodatek do dań głównych, na przykład do kebaba czy falafela. Wyróżnia się elastycznym ciastem, które po upieczeniu nabiera chrupkości i lekkości. Kurczak w jego towarzystwie smakuje obłędnie. To rewelacyjny pomysł na rodzinny obiad. Przepis znajdziesz poniżej.
Piekę kurczaka w lawaszu. Rewelacyjny obiad
Składniki:
» 200 ml śmietany 18%
» 100 g sera
» 1 łyżeczka wędzonej papryki
» 3 ząbki czosnku
» 5 gałązek kopru
» 4 sztuki lawasz
» 4 polędwiczki z kurczaka
» sól, pieprz
» 100 g pieczarek
» 100 g pomidorów
» 1 jajko
Przygotowanie:
Śmietanę przełóż do miski i dodaj tarty, żółty ser, wędzoną paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a potem posiekany koper. Całość dobrze wymieszaj, a następnie złóż każdy lawasz w łódeczkę zawijając jego boki tak jak do pizzy. Użyj wykałaczek by się nie rozwinęły.
Każdą polędwiczkę ponacinaj ostrym nożem, następnie posól i dopraw pieprzem. Ułóż każdą z polędwiczek do środka łódeczki, a następnie w ponacinane mięso powkładaj plaster pieczarki i pomidora. Wyłóż na łódeczki przygotowaną wcześniej śmietanową masę, a następnie posmaruj lawasz jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Smacznego!