REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPiernik Ptasie Mleczko zachwyci na Święta. Zawsze się udaje

Piernik Ptasie Mleczko zachwyci na Święta. Zawsze się udaje

ciasto z pianką
fot. screen Youtube / @Olga_Shobytinskay

Piernik „Ptasie Mleczko” to mieszanka klasyki z nowoczesnością, która znakomicie dopełni twój świąteczny repertuar i zachwyci całą rodziną przy wystawnym stole. Przepis nie jest zawiły i na pewno sobie z nim poradzisz.

REKLAMA

Ten deser to połączenie piernika świątecznego i lekkiej pianki. W skład piernika wchodzi miód, nadający mu słodyczy i charakteru, a także przyprawy korzenne, zapewniające niepowtarzalny aromat. Pianka smakuje i wygląda prawie tak samo, jak kultowe Ptasie Mleczko. Osoby, które kochają oba specjały, znajdą je w tym deserze. Dopieszczony polewą czekoladową sprawi, że zachwytom i radości nie będzie końca.

Przepis na piernik Ptasie Mleczko

Składniki:
Na piernik
250 g mąki pszennej
2 jajka
100 g miodu
1/2 szklanki mleka
100 g cukru
100 g masła
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na piankę:
400 ml śmietanki kremówki (30-36%)
150 g cukru
2 białka
50 ml gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny

REKLAMA

Na polewę:
100 ml śmietanki kremówki
200 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem, mieszamy na jednolitą masę, studzimy.

Na ciasto: w naczyniu umieszczamy mąkę, kakao, obie substancje spulchniające i przyprawę do piernika, mieszamy, a potem przekładamy jajka, zimną masę maślano-miodową masę i mleko – mieszamy na aksamitne ciasto. Przelewamy je do blachy (25×30 cm) wyścielonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy deser w temp. 180 st. C. przez 25-30 minut. Studzimy i przekrawany na 2 blaty takiej samej grubości.

REKLAMA

Na piankę: żelatynę roztapiamy w gorącej wodzie, mieszamy i studzimy. W naczyniu ubijamy białka na sztywno, utrwalamy cukrem, miksujemy na szklistą masę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Obie masy: śmietanę i ubite białka łączymy ze sobą, mieszamy szpatułką. Wlewamy chłodną żelatynę, ponownie mieszamy.

Składamy deser. Na blacie ciasta piernikowego rozprowadzamy 1/2 porcji pianki, wygładzamy wierzch. Drugi blat piernika także smarujemy większą częścią pianki. Oba ciasta nakładamy na siebie (pianką do środka), dociskamy. Ciasto piernikowe smarujemy z wierzchu pozostałą porcją masy. Placek chłodzimy przez 1-2 godziny, aby pianka zastygła.

Na polewę: w misce podgrzewamy kremówkę, a gdy zacznie lekko „pyrkać”, ściągamy ją z gazu i wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy na gładką masę. Polewamy nią deser po powierzchni i bokach. Potem wstawiamy go do chłodziarki, aby polewa stężała.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA