Pierogi na Wielkanoc od Gessler. Ten farsz pokochasz od razu

pierogi Magda Gessler
fot. Facebook / Magda Gessler / screen Youtube / @ValentinaMinkovskaya

Pierogi w wielkanocnym stylu? Magda Gessler robi je po swojemu i wychodzą palce lizać. Ciasto jest delikatne i elastyczne, a farsz rozpływa się w ustach. Wiele osób jeszcze nie miało okazji spróbować pierogów nadziewanych białą kiełbasą, a szkoda. W te święta spraw, by znalazły się na twoim stole i ucieszyły nie jedno podniebienie. Sprawdź przepis Magdy Gessler na hitowe pierogi z białą kiełbasą.

REKLAMA

Ciasto pierogowe i farsz z białej kiełbasy to duet idealny na święta wielkanocne

Pierogi faszerowane białą kiełbasą wciąż nie cieszą się w naszym kraju tak dużą popularnością, jak np. pierogi ruskie. Ciasto pierogowe przyjmie dosłownie wszystko – nawet wędlinę. Skoro serwujemy pierogi na święta Bożego Narodzenia – z farszem z kapusty i grzybów, to czemu niby nie podać ich w nieco innej wersji na Wielkanoc? To genialny pomysł i każdy z gości z pewnością sięgnie po kilka pierogów. Oto szybki i prosty przepis Magdy Gessler. Warto się skusić.

Przepis Magdy Gessler na pierogi z farszem z białej kiełbasy

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
ok. 2 szklanki wody – wlewamy ją sukcesywnie zagniatając ciasto – ilość wg potrzeb
6-7 łyżek oliwy roślinnej
odrobina soli

REKLAMA

Składniki na farsz:
400 g białej kiełbasy wysokiej jakości
masło klarowane
1 cebula
kilka ząbków czosnku
pieprz i sól

Przygotowanie:
Na farsz: cebulę obieramy i siekamy, a potem szklimy na masełku. Dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Kroimy również wędlinę (możemy oberwać z niej skórkę, ale nie jest to konieczne) i wrzucamy do warzyw na patelni wraz z przyprawami. Krótko podsmażamy, mieszamy i studzimy farsz.

REKLAMA

Czas na przygotowanie ciasta. Przesiewamy mąkę wprost do naczynia, dodajemy sól, olej i wrzącą wodę, mieszamy i lekko studzimy. Zaczynamy zagniatać elastyczne ciasto, które w razie potrzeby posypujemy mąką. Rozwałkowujemy, wycinamy kółka i umieszczamy w każdym kawałku trochę nadzienia, zlepiamy oba końce ciasta i gotujemy pierogi we wrzątku – do wypłynięcia na powierzchnię. Wykładamy na talerz, okraszamy podsmażoną cebulką i podajemy. Smacznego.

Podziel się: