Jeśli jesteś fanem pierogów, a nie masz czasu, żeby je własnoręczne przygotować, ta receptura jest dla Ciebie. Przysmak zrobisz w pół godziny dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego. Zaskoczy cię nie tylko wyjątkowe ciasto, ale i cudowne mięsno-warzywne nadzienie.
Pierogi to potrawa, która wymaga poświęcenia, a jej przygotowanie zajmuje dość sporo czasu. Aby ciasto było idealnie gładkie i elastyczne trzeba się nieźle napracować. Dlatego czasami warto iść na skróty i postawić na danie, które robi się o wiele szybciej. Z poniższym przepisem pierogi przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że tradycyjne ciasto zamienisz na gotowe ciasto francuskie.
Pierogi z ciasta francuskiego – przepis
Składniki:
ciasto francuskie
jajko
pomidor
cebula
100 g szynki
2 łyżki śmietany
bazylia
sól
pieprz
chili
100 g sera gouda
Składniki:
Wrzucamy do miski pokrojoną w kostkę szynkę, pomidora, cebulę i liście bazylii. Na tarce o większych oczkach trzemy ser żółty, dodajemy białko, śmietanę i przyprawy, a na końcu całość mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy niewielkie kółka, umieszczamy w nich farsz i sklejamy końce ciasta (tak jak na pierogi). Wykładamy na blachę wysmarowaną olejem. Każdą sztukę dodatkowo smarujemy żółtkiem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy blaszkę z pierogami do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w temperaturze 170°C. Gdy pierogi ładnie się przyrumienią, wyjmujemy je z pieca. Możemy je jeść także na zimno.