Pierogi z czereśniami i białym serem to niebo w gębie. Z dodatkiem aromatycznej wanilii smakują jeszcze lepiej. Samo ciasto pierogowe jest miękkie, delikatne i sprężyste. Sezon na czereśnie właśnie wystartował. Przepis na pierogi z tymi soczystymi owcami to doskonały pomysł na letni rodzinny obiad.
Fani sezonowych owoców, na pierogi z czereśniami, jagodami czy truskawkami czekają cały rok. Po tak długim okresie wyczekiwania nadeszła pora, aby w końcu przygotować ten specjał. Pierogi z czereśniami i twarogiem to gratka dla każdego łasucha.
Istnieje wiele receptur na dania i desery z czereśniami. Niedawno dzieliliśmy się z Wami przepisem na wyśmienite ciasto migdałowe z tymi owocami, a dziś prezentujemy coś specjalnego. Pierogi w wersji na słodko to pomysł zarówno na obiad, jak i na deser. Poniższa receptura jest łatwa, szybka i nie powinna nikomu przysporzyć żadnych problemów.
Przepis na pierogi z czereśniami i białym serem
Składniki:
na ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
4 szklanki mąki
szczypta soli
Farsz:
350 g białego sera trzykrotnie mielonego lub mascarpone
500 g czereśni
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Do ciepłej wody wbijamy jajko, dodajemy sól i pozostałe produkty, a następnie wyrabiamy ciasto – gdy się połączy, masę zagniatamy około 5 minut. Potem odkładamy, aby odpoczęła.
W międzyczasie płuczemy czereśnie, a potem drylujemy. Twaróg (lub mascarpone) łączymy z ekstraktem z wanilii i cukrem waniliowym – po czym rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i wycinamy kółka. Na każdym krążku umieszczamy łyżeczkę sera, a także czereśnie. Sklejamy starannie ciasto. Zlepione pierogi wrzucamy na osoloną gorącą wodę i gotujemy ok. 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Pierogi serwujemy ze śmietaną oraz cukrem. Smacznego
Czytaj też: Pierogi czekoladowe to kulinarny hit. Z tym farszem wychodzą przepyszne