Pixabay.com

Zupa gulaszowa jest niezwykle pożywnym i przepysznym daniem inspirowanym kuchnią węgierską. Jej wersji powstało co nie miara, a poniższa z dodatkiem czerwonej pieczonej papryki jest jedną z najsmaczniejszych.

Składniki:

0.5 kg chudej łopatki wieprzowej
3 małe czerwone papryki (lub 2 duże)
4 większe ziemniaki
1.5l wody
1 puszka pomidorów pelati bez skórek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
trochę suszonych papryczek piri piri lub chili według uznania
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
1 szczypta suszonego tymianku
1 szczypta majeranku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 szczypta suszonego cząbru
trochę oleju do smażenia
1 pęczek natki zielonej pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na funkcji grill w 230 stopniach przez 20 minut, od czasu do czasu przewracając warzywo. Upieczone przekładamy do woreczka lub zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem ściągamy skórkę. Kroimy paprykę na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę.

W rondlu rozgrzewamy nieco oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, prószymy papryką, dodajemy ostre papryczki i cukier. Smażymy. Przekładamy cebulę do miseczki, a do rondla wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, majeranek, cząber, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i borze obsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany czosnek.

Do rondla dodajemy cebulę, podlewamy wodą i dusimy 30 minut. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla, wraz z resztą wody. Gotujemy 15 minut. Do zupy dodajemy pomidory, sos pomidorowy i paprykę. Chwilę gotujemy. Podajemy wraz z natką pietruszki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę