REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPlacki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz. Zaskakująca receptura!

Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz. Zaskakująca receptura!

Fot. Pixabay.com

Choć nie cieszą się póki co dużą popularnością, to placki z kiszonej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz z pewnością podbiją stoły w każdym polskim domu i spodobają się wszystkim domownikom.

REKLAMA

Rzecz jasna najpopularniejszymi plackami w Polsce są ziemniaczane. Nie oznacza to jednak, że inne rodzaje się nie spodobają. Poniższy przepis pokazuje, że danie to można przygotować na wiele sposobów.

Składniki:

300 gram kapusty kiszonej
2 jajka
szklanka mleka
odrobina soli
2 szklanki mąki
olej do smażenia

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka i dodajemy mleko, po czym solimy. Dodajemy szklankę mąki i miksujemy, po chwili kolejną szklankę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Warto dodać odrobinę wody, aby ciasto zyskało nieco gęstszą konsystencję. W międzyczasie odsączamy kapustę z soku przez sito i delikatnie ją szatkujemy na kawałki. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju i wykładamy na nią placki. Smażymy je po 2-3 minuty z każdej ze stron. Po zdjęciu ich z patelni kładziemy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA