Choć nie cieszą się póki co dużą popularnością, to placki z kiszonej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz z pewnością podbiją stoły w każdym polskim domu i spodobają się wszystkim domownikom.
Rzecz jasna najpopularniejszymi plackami w Polsce są ziemniaczane. Nie oznacza to jednak, że inne rodzaje się nie spodobają. Poniższy przepis pokazuje, że danie to można przygotować na wiele sposobów.
Składniki:
300 gram kapusty kiszonej
2 jajka
szklanka mleka
odrobina soli
2 szklanki mąki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy mleko, po czym solimy. Dodajemy szklankę mąki i miksujemy, po chwili kolejną szklankę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Warto dodać odrobinę wody, aby ciasto zyskało nieco gęstszą konsystencję. W międzyczasie odsączamy kapustę z soku przez sito i delikatnie ją szatkujemy na kawałki. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju i wykładamy na nią placki. Smażymy je po 2-3 minuty z każdej ze stron. Po zdjęciu ich z patelni kładziemy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.