Placki ziemniaczane po czesku to przepyszny pomysł na obiad czy też kolację. Różnią się nieco smakiem od naszych polskich, tradycyjnych placków, bo mają w sobie jeden niezwykły składnik. Sprawdź przepis.
Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad to koniecznie wypróbuj przepisu na placki ziemniaczane w wersji czeskiej. Dzięki jednemu składnikowi smakują o niebo lepiej, a w dodatku są syte i bardzo chrupiące. Ten przepis przypadnie do gustu każdemu.
Placki ziemniaczane po czesku. Przepis
Składniki:
» 1 kg ziemniaków
» 200 g boczku
» 2 jajka
» 125 ml mleka
» 150 g mąki ziemniaczanej
» kilka ząbków czosnku
» 2 łyżki majeranku
» sól i pieprz
» smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich i małych oczkach na zmianę. Odstaw na kilka minut, a potem odsącz je z nadmiaru wody pozostawiając skrobię. Dodaj jajka, mleko, mąkę ziemniaczaną, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Boczek pokrój na niewielkie kawałki, a następnie podsmaż chwilę na patelni. Dodaj do masy ziemniaczanej i smaż na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem.
Podawaj je ze śmietaną i szczypiorkiem, smacznego!