REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPlacki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Ten przepis zachwyci!

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Ten przepis zachwyci!

Placki ziemniaczane
fot. Youtube / SmakowiteDania

Placki ziemniaczane kojarzą się wielu osobom z męczącym tarciem ziemniaków, a czasem nawet z okaleczonymi rękami. Dzisiejsza receptura, którą pokazujemy, jest inna niż wszystkie, a zrobienie placków według niej, jest banalnie proste i szybkie. W kilka minut możemy wyczarować pyszny obiad, który zadowoli wszystkie podniebienia.

REKLAMA

Chyba większość z nas przepada za plackami ziemniaczanymi. Czasami zdarza się, że brakuje nam czasu, aby zrobić je od podstaw. Na domiar tego, wizja długotrwałego tarcia ziemniaków jeszcze bardziej zniechęca nas do tego zadania.

Dziś przygotowaliśmy prosty przepis na błyskawiczne placuszki z gotowanych ziemniaków. Placki smakują niesamowicie, a ich rumiana, chrupiąca skórka oraz delikatne wnętrze uwypukla to, co każdy łasuch w potrawie lubi najbardziej.

Receptura na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Składniki:
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
0,5 kg ugotowanych ziemniaków (ostudzonych)
cebula
1 niecała łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz
sól
olej do smażenia

REKLAMA

Wykonanie:
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle – etap smażenia możesz pominąć, a do potrawy dodać surową i posiekaną cebulę, jednak placki ze smażoną cebulą będą smaczniejsze. Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub starannie je ugnieć. Dodaj do nich cebulę, jajko oraz obydwie mąki, na końcu dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki na placki pomieszaj tak, aby powstała gładka masa, potem formuj z niej placuszki. Wlej na patelnię trochę oleju, rozgrzej go i układaj placki. Smaż je kilka minut z obydwu stron. Gdy wytworzy się na nich złota i chrupiąca skorupka, możesz zdjąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Do placków nie musisz nic już dodawać, ponieważ same w sobie smakują wybornie, ale jeśli chcesz, możesz zrobić do nich ulubioną surówkę lub polać je domowym sosem np. pieczarkowym, koperkowym czy czosnkowym. Smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA