Sezon na najsmaczniejsze ziemniaki trwa w najlepsze. To znakomita okazja do zrobienia przepysznych placków ziemniaczanych. Okazuje się, że wcale nie trzeba dodawać do nich mąki. Z poniższym przepisem usmażysz je w łatwy sposób bez grama mąki.
Jeśli w twoim jadłospisie królują dania mączne, np. kluski, pierogi, racuchy czy makarony, to możesz powoli zacząć myśleć o ograniczeniu białej mąki. Nie jest ona zasobna w minerały, dlatego lepiej jej unikać albo przynajmniej zamienić na mąkę pełnoziarnistą lub graham. Proponujemy, aby również w plackach ziemniaczanych zastąpić ją innymi, bardziej wartościowymi produktami, np. kaszą jaglaną.
Placki ziemniaczane bez mąki – przepis
Składniki:
2 łyżki suchej kaszy jaglanej
500 g ziemniaków
1 jajko
olej do smażenia
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonym wrzątku. Gdy zgęstnieje, odlej nadmiar wody, zmiksuj kaszę albo rozgnieć ją widelcem i ostudź. Obierz i opłucz kartofle, a następnie zetrzyj je na dużych bądź średnich oczkach tarki. Dodaj jajko oraz kaszę, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj. Smaż porcje ciasta na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy placki nabiorą złotego koloru, zdejmij je z patelni i układaj na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Placki możesz również upiec. Wystarczy, że blachę z piekarnika wyłożysz papierem do pieczenia i umieścisz na niej porcje masy ziemniaczanej. Potrawę piecz przez ok. 20 min w temp. 180°C. Gotowe placki bez mąki najlepiej smakują ze śmietaną i posypane cukrem lub w wersji wytrawnej – z domowym sosem i np. surówką.