Placuszki jabłkowe od Ani Starmach to cudowna i zdrowa przekąska, którą pokochają dzieci i dorośli. Ich przyrządzenie jest niebywale proste, ponadto zajmuje nie więcej niż 5 minut. Gdy w pewnej chwili najdzie was ochota na słodkie i szybkie małe co nieco, placuszki owocowe od Ani Starmach sprawdzą się jak nic innego.
Delikatne placuszki z jabłkami to coś więcej niż tylko szybka przekąska. Niezbędny jest tu dodatek cynamonu. Dzięki niemu wychodzą tak aromatyczne, że trudno poprzestać na jednej porcji. Ania Starmach wie, w czym tkwi sekret najlepszych placków. Oto jej wspaniała receptura.
Placki jabłkowe wg przepisu Ani Starmach
Składniki:
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka oleju
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 jabłko (obrane i pokrojone na kawałki)
1 jajko
kilka rodzynek
odrobina cynamonu
Przygotowanie:
Do misy blendera przekładamy pokrojone jabłko i miksujemy, aż powstanie papka. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, cynamon, mleko i jajko, miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ciasto na placuszki wzbogacamy o łyżkę oleju i kilka rodzynek. Wszystko starannie mieszamy. Solidnie rozgrzewamy patelnię i wykładamy porcję masy. Smażymy placki z każdej strony. Gdy nabiorą apetycznej, złotobrązowej barwy, wykładamy je na talerz. Smacznego.