Placuszki z cukinii bez mąki to pomysł na pyszną i szybką kolację, ale nie tylko, bo świetnie sprawdzą się też na podwieczorek lub lunch. Przygotujesz je dosłownie w 5 minut, poznaj przepis!
Te placuszki są tak smaczne i szybkie w wykonaniu, że musisz ich wypróbować. Nie wymagają smażenia, dlatego są zdrowsze od tych smażonych. W dodatku są bez mąki pszennej i nie wymagają wielu skomplikowanych składników. Sprawdź przepis i przygotuj je w swojej kuchni!
Placuszki z cukinii – pyszne i ekspresowe. Przepis
Składniki:
» 120 g ricotty
» 2 ząbki czosnku
» 1 szczypta soli i pieprzu
» 2 jajka
» 2 łyżki skrobi kukurydzianej
» 130 g cukinii
» 35 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Do miski dodaj ricottę i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Jajka wbij do drugiej miski i lekko ubij trzepaczką, następnie wlej do miski z ricottą.
Dodaj skrobię kukurydzianą (jeśli jej nie posiadasz, wystarczy, że zmielisz płatki kukurydziane). Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach, następnie przełóż ją na sitko i odstaw na chwilę, by odsączyć nadmierne soki.
Odsączoną cukinię wsyp do miski z ricottą, a potem całość dokładnie wymieszaj. Na koniec zetrzyj parmezan i dodaj do masy, następnie ponownie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na blaszce układaj łyżką małe porcje placuszków zachowując odstępy między nimi.
Włóż blachę z placuszkami do piekarnika i piecz przez około 15 minut. I gotowe! Smacznego!