Domowa pizza to znakomity sposób na pyszny posiłek oraz na miłe spędzenie czasu z bliskimi przy jej wspólnym przyrządzaniu. Jakie są najczęściej popełniane błędy podczas robienia pizzy? Warto się z nimi zapoznać, aby móc ich unikać.
Błędy podczas robienia domowej pizzy
Chyba każdy przepada za smakiem pizzy. Jej podstawą jest ciasto, i to właśnie w trakcie jego przyrządzania popełniamy najwięcej błędów. Pierwszy wiąże się z wyborem mąki. Na pizzę należy przeznaczyć taką, która ma około 10 g proteiny. Dzięki takiej mące ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, nie będzie ani za twarde, ani za miękkie.
Drugi błąd związany jest z drożdżami i mieszaniem ich z solą. Nigdy nie powinno się łączyć tych dwóch składników ze sobą. Należy je wymieszać w osobnych pojemniczkach. Sól złagodzi działanie drożdży, w wyniku czego ciasto nie wyrośnie. Jeśli mowa o wyrastaniu, należy też pamiętać, aby długo wyrabiać ciasto. Potrzebuje ono sporo czasu – musi wyrastać co najmniej 3 godziny.
Ostatni błąd dotyczy wyboru temperatury pieczenia. Najlepiej piekarnik nastawić na 250°C! To dużo, ale warto dodać, że w takich warunkach pizza może być upieczona w zaledwie kilka minut.
Przepis na najlepsze ciasto na pizzę
Składniki:
350 g mąki pszennej lub semoliny
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
5 g suszonych, lub świeżych drożdży
szklanka wody
Wykonanie:
Najpierw rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy do wyrastania na kwadrans. W misce mieszamy cukier z mąką i solą. Po chwili wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 minut. Możemy to wykonać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Odstawiamy na 10 minut. Następnie ciasto polewamy oliwą i dzielimy na 2 części. Kładziemy je na szmatce posypanej mąką i odstawiamy na całą noc, aby wyrosło. Gdy będziemy przyrządzać pizzę, zacznijmy od rozgrzania pieca do 250°C. Rozwałkowujemy placki i skrapiamy sosem pomidorowym. Układamy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 7-8 minut.