REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPokochasz karpatkę z tego przepisu. Krem z 1 dodatkiem to magia

Pokochasz karpatkę z tego przepisu. Krem z 1 dodatkiem to magia

karpatka
fot. screen Youtube / @kalninanatalia

Karpatka jest jednym z tradycyjnych polskich wypieków. Gdy trafia na stół, wywołuje ogromny zachwyt. Niektórzy, spoglądając na przepis, rezygnują z przygotowania karpatki. To błąd. Prawdopodobnie powodem jest ciasto parzone, które wyjdzie, albo i nie. Warto jednak spróbować. Ciasto według tego przepisu z pewnością się uda. Kolejna sprawa to krem, ale z nim nie powinno być żadnych problemów. Będzie o niebo lepszy, gdy dodasz do niego serek mascarpone.

REKLAMA

Mascarpone to ser śmietankowy produkowany z mleka krowiego. Pochodzi z Włoch. Ma kremową teksturę i łagodny smak. Dodaje się go do deserów (np. serników, tiramisu) i dań wytrawnych (np. zup, surówek, sosów). Serek mascarpone można też ukryć w kremie do karpatki. Dzięki temu wypiek będzie jeszcze smaczniejszy.

Może cię zainteresować: Ciasto Płatek Śniegu wygrywa wszystkie nagrody. Zrobisz bez pieczenia

Przepis na karpatkę z kremem z mascarpone

Składniki na ciasto:
▫︎ 1 szklanka mąki pszennej,
▫︎ 1 szklanka wody,
▫︎ 2 łyżki oleju,
▫︎ 5 jajek,
▫︎ 120 g masła lub margaryny,
▫︎ 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

REKLAMA

Składniki na krem:
▫︎ 250 g serka mascarpone,
▫︎ 500 ml mleka,
▫︎ 1 torebka cukru wanilinowego,
▫︎ 1/2 szklanki cukru,
▫︎ 250 g masła,
▫︎ 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
▫︎ 2 czubate łyżki mąki pszennej,
▫︎ 2 żółtka.

Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku i zalać wodą. Do gorącej mieszaniny wsypać przesianą mąkę z proszkiem i od razu mieszać wszystko pewnym ruchem. Gdy powstanie lepka masa, ściągnąć naczynie z gazu i ostudzić ciasto. Następnie dodać do niego jajka i olej, ucierać robotem na gładką masę. Przełożyć ją na niską i szeroką formę pokrytą pergaminem. Piec w temp. 200°C (góra dół) przez 25 minut. Ostudzić.

Mleko z obydwoma cukrami zagotować w garnuszku (opcjonalnie dodać 1-2 krople olejku waniliowego). W drugim naczyniu połączyć mąki z żółtkami i przelać na gotujące się mleko, mieszać na gęsty krem. Garnuszek zdjąć z palnika nadal mieszać. Ostudzić. Do chłodnego budyniu dodawać stopniowo po łyżce masła i mascarpone, za każdym razem miksować.

Upieczone ciasto na karpatkę przeciąć na dwa równe blaty. Na jednej części rozprowadzić masę z mascarpone i przykryć ją drugą połową ciasta. Deser owinąć folią i umieścić w chłodziarce na minimum 3 godz. Można je posypać cukrem pudrem. Smacznego.

REKLAMA

Może cię zainteresować: Kremowe ciasto z bezą i jabłkami. Najpyszniejszy deser wiosny

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA