Połącz 2 składniki i zrób najprostszy sernik na zimno. Jego smak oszałamia

sernik na zimno z 2 składników
fot. screen Youtube / Domowa Anna

Sernik jest uwielbiany przez większość amatorów słodyczy. Mamy na myśli zarówno tradycyjny specjał z piekarnika, jak i ten bez pieczenia. Smakowity sernik na zimno stworzysz w kilka chwil i to z zaledwie dwóch przystępnych składników. Na pewno skradnie Twoje serce już po pierwszym kęsie. Wypróbuj najlepszy przepis na lato.

REKLAMA

Ciasta bez pieczenia są proste, szybkie i pyszne

Upieczenie ciasta to wcale nie taka łatwa sprawa, jak mogłoby się wydawać. Przy niektórych wypiekach trzeba się natrudzić i zajmują sporo czasu. Mogą też wymagać przyrządzenia kilku różnych warstw, wówczas musimy zaopatrzyć się w wiele produktów spożywczych. Zupełnie inaczej jest w przypadku sernika na zimno z poniższej receptury. Ten rarytas nie wymaga pieczenia, a w jego skład wchodzą jedynie dwa produkty: twaróg sernikowy i galaretka.

Smak ciasta możesz dopasować wedle własnych upodobań. My stworzymy deser z nutą zieleni. Ten kolor zapewni galaretka o smaku agrestowym. Jednak możesz bez problemu użyć innej, ulubionej lub taką, którą akurat masz pod ręką (np. truskawkową, pomarańczową czy malinową). Sernik też będzie wyborny.

REKLAMA

Przepis na sernik na zimno z 2-składników

Składniki:
250 g twarogu sernikowego
4 galaretki w ulubionym smaku

dodatkowo:
5 szklanek gorącej wody

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od wsypania dwóch galaretek do naczynia i zalania ich trzema szklankami gorącej wody. Wszystko mieszamy, aby proszek się dobrze roztopił, a potem studzimy – galaretka powinna stężeć.

REKLAMA

Zastygniętą galaretkę do sernika kroimy w niedużą kostkę i wkładamy ją jeszcze na moment do chłodziarki. Resztę galaretek zalewamy dwoma szklankami gorącej wody i rozpuszczamy, a potem odstawiamy tylko do wystygnięcia.

Do płynnej galaretki wrzucamy mielony ser, mieszamy za pomocą miksera. Na dnie formy umieszczamy kostki z galaretki, a potem zalewamy je masą twarogową. Ciasto wkładamy do chłodziarki, aby stężało. Smacznego.

Czytaj też: Ciasto jogurtowe z morelami. Ten przepis wpadnie do czołówki twoich ulubionych



Podziel się: