Połączyłam z jajkami i zalałam chleb. Danie po upieczeniu smakowało obłędnie

kromki chleba zalewane masą jajeczną
fot. screen Youtube / Smaczny.tv

Jeśli nie robiłeś zakupów, a w domu masz tylko pieczywo i jajka, to nadal możesz wyczarować smakowity i sycący obiad dla wszystkich domowników. Praca w kuchni pójdzie jak z płatka, bo naprawdę jest jej niewiele. Musisz do masy jajecznej wrzucić kilka dodatków i zalać tym chleb, a potem wstawić do piekarnika i gotowe. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się takiej wystrzałowej potrawie.

REKLAMA

Kilka produktów i szybki obiad gotowy

Przyrządzenie obiadu wcale nie musi być drogie i zabierać dużo czasu. Zanim pójdziesz na zakupy, sprawdź, czy szczęśliwym trafem produktów na sycącą potrawę nie masz w chłodziarce. Nawet z „niczego” może powstać wspaniała zapiekanka, która z pewnością trafi w gusta wszystkich łakomczuchów. Wystarczy połączyć kilka dość tanich wyrobów i posiłek jest gotowy w kilka chwil. Spójrz na poniższą recepturę i przekonaj się sam.

Podstawą tej zapiekanki jest pieczywo. Przeważnie każdy ma je w kuchni. Do przygotowania specjału będziesz potrzebować również połączonej ze świeżymi jarzynami mieszanki jajecznej.

Na wierzch trafi coś konkretnego, a mianowicie żółty ser i kiełbasa. Po wykonaniu tej potrawy Twoja chłodziarka już niemal opustoszeje, więc będziesz mógł spokojnie wybrać się na zakupy.

REKLAMA

Przepis na pyszne danie z chleba, jajek i kilku innych dodatków

Składniki:
6 dużych jajek
chleb pszenny
1 średnia cebula
2 duże pomidory
kilka plastrów szynki
200 g kwaśnej śmietany
200 g kiełbasy
100 g sera żółtego w plastrach
pieprz i sól w ilości do smaku
szczypiorek wg uznania
1 łyżeczka bazylii, oregano lub ziół prowansalskich
olej rzepakowy do smarowania

Opis przygotowania:
Na początku pokrój pieczywo, cebulę, pomidory oraz wędlinę. Kromki chleba umieść na dnie naczynia żaroodpornego natłuszczonego odrobiną oleju. Jaja wbij do miski i wymieszaj je z pokrojonymi jarzynami, a także śmietaną. Masę dopraw pieprzem, solą, ziołami i szczypiorkiem. Wymieszaj i wylej na porcje pieczywa, a potem wyrównaj wierzch.

W tym momencie układaj plastry ulubionej – nie za suchej – szynki i żółtego sera. Połóż też kiełbasę i piecz wszystko w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez pół godziny. Wyciągnij, jak tylko ser się zrumieni. Smacznego.

Jak serwować zapiekankę z pieczywa?

Ta potrawa najlepiej smakuje na ciepło i w takiej postaci warto ją serwować. Znakomicie pasuje do niej prosta sałatka z pomidorów – tutaj znajdziesz przepis. To źródło cennych substancji mineralnych i witamin.

REKLAMA

Podziel się: