Połóż widelec na wyrastającym cieście, a będziesz zachwycony rezultatem. To genialna sztuczka kulinarna, o której warto się dowiedzieć.
O tej sztuczce mało kto słyszał. Przydaje się ona podczas przygotowywania słodkich bułeczek drożdżowych, które idealnie nadają się na drugie śniadanie czy też przekąska. Przepis na puszyste bułeczki drożdżowe z rodzynkami znajdziesz tutaj. Dlaczego warto poukładać na wyrastającym cieście widelce? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Połóż widelec na wyrastającym cieście. Genialny patent kulinarny
Widelce ma każdy z nas w swojej kuchennej szafce. Okazuje się, że mają szersze zastosowanie, a mianowicie można wykorzystać je do wykonania zdobień na powierzchni bułeczek. Zachwycisz dzięki temu każdego, kto zobaczy piękną i puszystą bułeczkę śniadaniową. Pamiętaj, że najpierw jemy oczami, dlatego kwestia dekoracji także nie powinna być pomijana. Jak wykonać zdobienie z widelca na wyrastającym cieście?
Wystarczy, że przed włożeniem do piekarnika położysz widelce na bułkach, a potem posypiesz je grubą warstwą cukru pudru. Potem zdejmij ostrożnie widelec i gotowe, można piec bułeczki. Koniecznie wypróbuj tego patentu – nie pożałujesz.