jabłecznik
fot. Pixabay

Papierówki to kruche, zielone i lekko kwaskowate jabłka, które najlepiej smakują prosto z drzewa bądź koszyka. Są znakomitym dodatkiem do domowych wypieków. Sprawdź przepis na proste i smaczne ciasto z tymi letnimi owocami.

Papierówki kojarzą się wielu osobom z okresem dzieciństwa, kiedy to kwaśne, twarde i czasami jeszcze niedojrzałe jabłka były ochoczo zrywane i jedzone z wprost z drzewa. Dziś przygotowaliśmy dla was recepturę na ciasto z ich dodatkiem. Będzie to apetyczny dodatek do porannej lub popołudniowej kawy.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 kg papierówek
4 jajka
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki jogurtu greckiego
łyżka cukru wanilinowego
łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Masło utrzyj wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, potem nieustannie miksując, dodawaj powoli jogurt grecki i jajka. Do masy wsyp cynamon, mąkę i proszek do pieczenia, po czym całość zmiksuj na gładką masę. Papierówki starannie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do masy i wymieszaj. Wlej surowe ciasto do większej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw deser na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po wyjęciu z pieca ciasto posyp cukrem pudrem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę