Surówka jest nieodzownym dodatkiem do obiadu. Warto postawić na przysmak zrobiony z cukinii i ogórków. Surówka jest wprost stworzona na letnie dni, a swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza dodatkowi koperku.
Surówka z cukinii i ogórków świetnie orzeźwia
Surówka nie musi być jedynie dodatkiem do obiadu, warto ją traktować jako samodzielną, lekką przekąskę. Spodoba się ona wszystkim domownikom, którzy nie będą mogli się od niej oderwać. Receptura na tę wyborową surówkę z dwóch sezonowych warzyw jest banalnie prosta i można ją przyrządzić nawet w kilka minut.
Składniki:
cukinia
pęczek koperku
2 ogórki szklarniowe
15 ml octu winnego
4 ząbki czosnku
pieprz i sól
150 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Najpierw umyj cukinię i ogórka, a potem je rozdrobnij. Możesz zetrzeć je na tarce albo pokroić na półplasterki. Warzywa posyp solą, pomieszaj i odstaw na kwadrans, aby wypuściły sok. Potem nadmiar płynu odcedź. Do warzyw dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojony koperek. Na samym końcu dodaj do surówki ocet, jogurt naturalny i wymieszaj. Najlepiej będzie, jeśli przed spożyciem odstawisz ją na kilkanaście minut. Surówka w tym wydaniu idealnie sprawdzi się jako dodatek do rozmaitych dań z grilla.