Wiele osób uważa, że smażenie nie należy do najzdrowszych metod obróbki cieplnej produktów spożywczych. A co jeśli zaczniemy smażyć bez tłuszczu? Może takie smażenie wymaga trochę zachodu, ale z drugiej strony jest zdrowe i bezpieczne. Sprawdźcie, jak przyrządzić dania z patelni bez dodatku masła czy oleju.
Najlepsze triki na smażenie dań bez tłuszczu
Najzdrowszymi metodami na przygotowanie potraw z patelni są: zastosowanie suchej patelni oraz smażenie w wodzie. Pierwszy sposób zakłada korzystanie z patelni ze specjalną nieprzywierającą powłoką. Najlepiej nabyć ją w sklepie stacjonarnym, ponieważ wiele patelni non-stick w zasadzie nie daje możliwości przyrządzenia potrawy bez dodatku, chociażby minimalnej ilości tłuszczu np. oliwy. Dobrze sprawdzi się więc patelnia z chropowatą powierzchnią. Można smażyć na niej śmiało kotlety, placki czy naleśniki, przy czym te ostatnie należy smażyć na średnim ogniu. Jeśli z kolei chodzi o placki, to należy je dłuższej podgrzewać na niewielkim płomieniu.
Do beztłuszczowego smażenia można wykorzystać również patelnię grillową. Warto podsmażać na niej kawałki mięsa. Obecny w nich tłuszcz po wytopieniu zgromadzi się w zagłębieniach patelni, w efekcie potrawa będzie lżejsza. Świetnie sprawdzi się także podczas przygotowywania warzyw.
Druga metoda dobrze sprawdza się w przypadku owoców, grzybów i warzyw. Wystarczy na patelnię – (może być metalowa, bez specjalnej powłoki) – bądź do rondla czy garnka wlać wodę i położyć potrawę, którą przygotowujemy. Po pewnym czasie zmięknie. W tej metodzie należy szczególnie kontrolować ilość płynu na patelni, aby pokarm się nie przypalił. Warto zatem uzupełniać wodę na patelni. Zamiast wody można także użyć sosu sojowego, bulionu albo soku.