Zazwyczaj na naszych stołach gości sok, ale nie z mandarynek, lecz z pomarańczy. Sok z mandarynek w prosty sposób przyrządzimy w domu. Niepozorny napój pozytywnie wpływa na stan skóry i poprawia narząd wzroku.
Sok z tych owoców ma niesamowity smak, a do tego jest skarbnicą cennych minerałów i witamin. Z pewnością, wielu smakoszy, próbując choć odrobiny tego napoju, na pewno sięgnie po następny łyk. Ale nie tylko smak sprawia, że sok z mandarynek jest ponadprzeciętny.
Sok z mandarynek kryje dobroczynne właściwości
Jeśli chodzi o napoje to sok z mandarynek jest dość zaskakującym pomysłem. Słodkie mandarynki zazwyczaj po prostu jemy i niewiele osób pomyślałoby, aby zrobić z nich sok. Mimo to, warto spróbować i ocenić samemu. Osoby, które dbają o swoje zdrowie na pewno nie pożałują, ponieważ sok zawiera dużo witaminy C, odpowiedzialnej za działanie układu krwionośnego i odpornościowego. Z kolei witamina A zapewni zdrowy wygląd skórze i paznokciom. Sok dostarcza także mikroelementów w postaci wapnia, fosforu i potasu. Wspomaga układ nerwowy i kostny. Po sok z mandarynek mogą sięgać nawet diabetycy, gdyż ma on niski indeks glikemiczny. Nobiletyna (flawonoid) obecna w mandarynkach może wspomagać walkę z cukrzycą typu 2 i otyłością. Występuje ona w skórce tego owocu.
Skoro poznaliśmy już zalety soku, dowiedzmy się jak go przyrządzić. W tej recepturze postawiliśmy na dodatek prozdrowotnej kurkumy i imbiru, które mają właściwości bakteriobójcze. Imbir rozgrzewa organizm, a kurkuma działa przeciwnowotworowo.
Składniki:
120 ml wody
2,5 kg mandarynek
5 g kurkumy
5 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Imbir obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć go do wody wraz z kurkumą. Wszystko zblendować. Obrać mandarynki i wycisnąć z nich sok. Można posłużyć się wyciskarką elektryczną lub ręczną. Do soku dodać imbir z kurkumą i zamieszać. Domowy sok z mandarynek jest gotowy.