Prodiż to sprzęt, z którego chyba każdy kiedyś korzystał. Znajduje się wielu domostwach, lecz w obecnych czasach rzadziej go używany. Częściej korzystamy z piekarnika, albo innego sprzętu.
Kultowe urządzenie
Część osób wspomina go z nostalgią i wciąż przyrządza w nim różne potrawy. Niemniej jednak nieumiejętne użytkowanie może zepsuć ten przydatny sprzęt.
Jak zadbać o prodiż?
Jeśli chcemy, żeby prodiż służył nam jak najdłużej, to w czasie pieczenia nie zaglądajmy do jego wnętrza. Zdjęcie pokrywki podczas obróbki termicznej nie jest wskazane, bo może odbić się negatywnie na jakości urządzenia i spowodować, że będzie pracowało mniej wydajnie.
W trakcie pieczenia pamiętajmy też o tym, aby prodiża nie stawiać w przeciągu, ponieważ oddziałuje to niekorzystnie na jego pracę. Nie zapominajmy o regularnym czyszczeniu sprzętu w środku oraz na pokrywce.
Sposób na czysty prodiż
Prodiż najlepiej czyścić zaraz po pieczeniu w nim dań lub deserów. Zgromadzony brud może w dużym stopniu utrudnić jego używanie. Zazwyczaj do mycia urządzeń używamy wodę, ale w przypadku prodiża woda nie jest najlepszym środkiem, ponieważ może zniszczyć grzałkę – lepiej skorzystać z innych rozwiązań.
Do wyczyszczenia prodiżu warto wykorzystać papier drobnoziarnisty. Natomiast niewielkie części sprzętu można wyczyścić za pomocą sody lub soli. Można także użyć mieszanki soli z octem. Należy pamiętać o tym, że prodiż pracuje podobnie jak piekarnik, i przyrządzanie potraw powinno trwać niemal tyle samo czasu.