Prosta szarlotka z 4 jabłek to szybki wypiek, który idealnie pasuje na chłodne, jesienne dni. Piękny zapach cynamonu i jabłek to coś, co uwielbia większość z nas.
Jesienny czas sprawia, że ciepłe wypieki nabierają głębszego znaczenia. Jednym z najbardziej lubianych jest szarlotka. Ciasto z jabłkami i cynamonem – powala swoim aromatem i smakiem. Poznaj przepis na małą porcję szarlotki z 4 jabłek, na jeden dzień. Pychota!
Prosta szarlotka z 4 jabłek. Przepis
Składniki: blacha 24 cm
» 4 jabłka
» 1 cukier wanilinowy
» 2 jajka
» 100 g cukru
» 100 ml mleka o temperaturze pokojowej
» 200 g mąki pszennej
» 10 g proszku do pieczenia
» cynamon do smaku
Przygotowanie:
Jabłka umyj, a potem pokrój w niewielkie ćwiartki lub plasterki. Posyp je cynamonem, cukrem wanilinowym, następnie wymieszaj i wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.
Jajka wbij do miski, następnie wsyp cukier i miksuj, aż uzyskasz gładką, puszystą masę. Wlej mleko, wymieszaj, a potem dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia się składników. Przelej masę na jabłka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30-35 minut. Smacznego!