Apetyczne danie najczęściej kojarzy się z niedzielnym obiadem, dlatego jeśli właśnie szukasz inspiracji i pomysłów na szybki i pyszny obiad, to idealnie trafiłeś. Wypróbuj przepisu, który jest prosty w wykonaniu, a zarazem niezwykle apetyczny!
Mocno pomidorowy, kremowy sos otulający pyszne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego, w dodatku podane z makaronem lub ziemniakami – jak kto woli. Takie danie to idealny pomysł na obiad, szczególnie w niedzielę!
Szybkie i proste, a w dodatku rewelacyjnie prezentuje się na talerzu. Szukasz przepisu na obiad? Koniecznie zrób pulpeciki w sosie pomidorowym – rozpływają się w ustach.
Apetyczne danie na niedzielny obiad – pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
» 500 g mielonego mięsa – z indyka, cielęcego, wieprzowego
» 1 cebula i marchewka
» 2 ząbki czosnku
» 1 łyżeczka suszonego oregano,
» pół łyżeczki słodkiej papryki
» 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
» 1 jajko
» 1 łyżka sosu sojowego
» 125 ml bulionu drobiowego
» masło
» 350 ml przecieru pomidorowego lub passaty
» sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj 3 łyżki kaszy jaglanej. Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce masła, następnie dodaj czosnek, startą marchewkę, oregano, paprykę słodką i podsmażaj chwilę. Dodaj do mięsa mielonego i wymieszaj dokładnie, a potem dodaj 1 jajko, jedną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sos sojowy, sól z pieprzem oraz ponownie wymieszaj.
Formuj pulpeciki i wykładaj je na rozgrzaną patelnie z olejem, a następnie maż je z obu stron do zarumienienia. Wlej gorący bulion na patelnię i przykryj pokrywką, potem gotuj tak przez 5-7 minut.
Po tym czasie dodaj przecier lub passatę pomidorową, następnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut.
Próbuj co jakiś czas sosu i dopraw w razie potrzeby solą, pieprzem, cukrem i oregano. Pulpeciki w sosie pomidorowym możesz podawać z makaronem lub ziemniakami i surówką. Smacznego!