Często zdarza się, że po gotowaniu potraw na płycie kuchennej zostają różnego rodzaju zabrudzenia: przypalony osad, ślady tłuszczu oraz kawałki jedzenia. Nawet najmniejsze rozpryski kumulują się z czasem i coraz trudniej jest się ich pozbyć. Dlatego tak istotne jest, aby wycierać płytę grzewczą po każdym użyciu.
Czyszczenie płyty kuchennej
Do usunięcia różnego rodzaju płynów możemy użyć zwykłej szmatki albo wilgotnej gąbki. W sklepach znajdziemy wiele środków (np. w postaci sprayów) przeznaczonych właśnie do mycia płyty grzewczej, które znakomicie poradzą sobie z wszelkimi plamami. Płyny o bardzo silnym działaniu mogą pomóc zmyć zaschnięty tłuszcz. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej spryskamy nim powierzchnię płyty i odczekamy kilka minut. Jeżeli nie dysponujemy takim środkiem, użyjmy mieszanki wody i sody oczyszczonej.
Gdy na płycie pojawił się trudny do zmycia osad, zeskrobmy go twardym narzędziem. Jednak ten zabieg trzeba wykonywać powoli i uważnie, aby nie uszkodzić płyty. Niemniej jednak szkło na płytach kuchennych jest dość trwałe i raczej przetrwa takie czyszczenie.
Należy pamiętać też o całkowitym usunięciu wszelkich resztek środka czyszczącego, ponieważ niedokładnie zmyty specyfik może się przypalać, a nawet pogorszyć działanie płyty grzewczej.