Zupa kurkowa to świetny sposób na spożytkowanie zebranych w trakcie grzybobrania kurek. Gdy tylko zabierzemy się do przygotowywania potrawy, wyrazisty aromat i smak grzybów uniesie się w całej kuchni. Ogromną zaletą zupy jest jej prostota, przecież do zrobienia tego przysmaku potrzebujemy tylko kilku przystępnych składników.
Zanim przystąpimy do pracy w kuchni, najpierw musimy starannie oczyścić kurki. Nie jest to łatwe zadanie, bo grzyby są małe i delikatne. Dlatego najlepiej włożyć je do miski lub garnka, zalać wodą i ostrożnie przepłukać co najmniej trzy razy.
Zupa kurkowa od Magdy Gessler – poznaj recepturę
Składniki:
300 g kurek
2 l bulionu mięsnego
50 g masła
1 cebula
5 ziemniaków
ziele angielskie
szklanka śmietany
1 marchewka
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
1 liść laurowy
koperek
Sposób przygotowania:
Wyjmij z bulionu jarzyny i kawałki mięsa. Przelej go do większego garnka. Pokrój cebulę w niedużą kostkę, następnie zeszklij ją na maśle i dodaj do wywaru. Umieść go na palniku i doprowadź do wrzenia. Pokrój marchewkę w plasterki, ziemniaki w kostkę, natomiast czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć rozdrobnione warzywa do zupy. Dopraw ją pieprzem, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, liściem laurowym i solą. Gotuj potrawę do chwili, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania wsyp grzyby i gotuj jeszcze przez kwadrans. Danie zabiel śmietaną (bądź jogurtem) i serwuj udekorowane sporą ilością świeżo pokrojonego koperku.