Orzechowiec to wyjątkowo pyszne miodowe ciasto wypełnione aksamitną masą budyniową. Deser nie tylko świetnie smakuje, ale dzięki orzechom przyjemnie chrupie. Lekko kwaskowaty dżem przełamuje jego słodycz. Ciasto z pewnością posmakuje wszystkim, sprawdź jak je zrobić.
Orzechy to smaczna i wartościowa przekąska. Można stworzyć z nich mnóstwo pysznych deserów. Jeżeli masz więcej czasu, przetestuj nasz przepis na fenomenalnie delikatny i maksymalnie pyszny orzechowiec.
Przepis na ciasto „Orzechowiec”
Składniki:
na blaty miodowe:
2 duże jaja
3/4 kostki masła
3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki płynnego miodu
na masę budyniową:
pół szklanki cukru
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
kostka masła
na wierzch ciasta:
1/4 kostki masła
250 g orzechów włoskich łuszczonych
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
dodatkowo:
200 g ulubionego, kwaśnego dżemu np. porzeczkowego
Wykonanie:
Do przepisu potrzebne jest masło w temperaturze pokojowej. Do rondelka wsyp pół szklanki cukru i zalej go 2 szklankami mleka. Do trzeciej szklanki mleka wsyp 2 opakowania proszku budyniowego. Mleko wraz z cukrem doprowadź do wrzenia. Przykręć gaz i wlej dobrze rozmieszany w mleku proszek budyniowy. Budyń gotuj przez krótki czas i energicznie mieszaj, aż zrobi się odpowiednio gęsty, odstaw go do wystygnięcia.
Aby przygotować orzechowy wierzch, najpierw w rondelku umieść masło, dodaj miód i cukier, a potem podgrzewaj składniki przez kilka minut na małym ogniu. Mieszaj zawartość – powinna się roztopić i połączyć. Dosyp posiekane orzechy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez moment, odstaw na bok.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj jaja oraz zimne posiekane masło. Posłodź miodem i wsyp sodę oczyszczoną. Zacznij zagniatać ciasto, podziel je na 2 równe części. Pierwszą z nich wykorzystaj do wylepienia formy o wymiarach 24 × 34 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstaw formę z blatem na środkową półkę piekarnika i piecz przez 11 minut. Gdy spód się upiecze, wyjmij go z formy, a piec pozostaw włączony.
Do formy włóż nowy arkusz papieru do pieczenia i rozmieść drugą porcję ciasta. Na ciasto połóż równomiernie krem orzechowy z rondelka. Drugi blat piecz przez 12 minut i również wyjmij go z formy. W przestudzonej formie jeszcze raz połóż pierwszy blat, natomiast na jego całej powierzchni rozsmaruj dżem. Do zrobienia kremu budyniowego potrzebne będzie miękkie masło. Ubij je mikserem na wysokich obrotach – powinno zrobić się jasne i puszyste. Powoli dodawaj do niego w pełni wystudzony budyń. Wszystko miksuj, aż składniki się dobrze połączą. Gotową masę budyniową wyłóż na posmarowane dżemem ciasto, a potem powoli umieść na nim drugi blat. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Smacznego.