Chlebek pita jest szczególnie popularny w śródziemnomorskiej kuchni. Bez większego problemu możemy go przygotować we własnej kuchni i dodawać go do wielu innych potraw lub jako przekąska.
Pita to pszenny, okrągły placek z dodatkiem drożdży. W polskiej kuchni najczęściej występuje on w połączeniu z kebabem lub falafelem. Dzięki poniższemu przepisowi zrobimy go we własnej kuchni!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (białej lub pełnoziarnistej)
1 i 1/4 szklanki letniej wody
15 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
przyprawy (opcjonalnie), np. bazylia, oregano, tymianek
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy z dodatkiem cukru w 1/4 szklanki letniej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie przesiewamy mąkę i wsypujemy ją do dużej miski razem z solą. Możemy dodać bazylię, oregano i tymianek lub słodką paprykę. Do miski dodajemy oliwę i zaczyn z drożdżami i mieszamy. Stopniowo dolewamy również szklankę letniej wody. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie gładkie.
Miskę smarujemy oliwą i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią i wyjmujemy je z miski. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, a kulki ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Układamy je na nagrzanej blasze i pieczemy przez 5-7 minut, aż napuchną i się zarumienią. Po wyjęciu chlebków z piekarnika czekamy aż ostygną.