Jabłka to stosunkowo wytrzymałe owoce – mogą przetrwać nawet parę tygodni bez psucia się. Jeśli jednak chcesz cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej, musisz je przetworzyć. Doskonałym pomysłem jest zrobienie z nich konfitury, która za sprawą cynamonu ma niepowtarzalny aromat.
Taka domowa, owocowa konfitura sprawdzi się podczas przyrządzania naleśników, przeróżnych deserów, placków, racuchów, i innych specjałów, do których można dodać słodkie owoce.
Proces gotowania konfitury zazwyczaj nie trwa dłużej niż 45 minut, a więc nie trzeba się zbytnio wysilać. Pamiętaj, aby cynamon dodać pod sam koniec – wówczas zachowa się więcej jego zapachu i smaku.
Konfitura z jabłek – przepis
Składniki:
1 kg cukru
2 kg jabłek
pół łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
Sposób wykonania:
Myjemy i obieramy jabłka, a następnie wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je na drobne kawałki i przekładamy do większego garnka. Wlewany do nich soki owocowe i dodajemy cukier.
Garnek stawiamy na ogniu o małej mocy i zaczynamy podgrzewać. Po chwili zwiększamy płomień i prażymy owoce przez kwadrans, aż będą się rozpadać i lekko skarmelizują. Na końcu doprawiamy je cynamonem. Pozostaje nam przelać konfiturę do umytych oraz wyparzonych słoików – wycieramy ranty, dobrze je zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Gdy wystygną, stawiamy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego.