REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaProsty przepis na smaczne ciasto à la mleczna kanapka

Prosty przepis na smaczne ciasto à la mleczna kanapka

mleczna kanapka
fot. Facebook / Świat Ciast

Jeśli jesteś wielbicielem deserów typu „mleczna kanapka”, to mamy dla ciebie przepis na najlepsze ciasto przypominające właśnie ten popularny smakołyk. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Deser „mleczna kanapka” bardziej przypomina zwykłe ciasto niż kanapkę, jednak należy z całą pewnością zarzucić mu jedno: jest naprawdę smaczny. Okazuje się, że zrobienie tego smakołyka wcale nie jest trudne – w łatwy sposób można stworzyć własny wariant w domu. Prezentujemy najlepszy przepis na ciasto à la mleczna kanapka.

REKLAMA

Składniki:

Na ciasto:
1/3 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego

Na masę:
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki cukru pudru
200 g masła

Dodatkowo:
2 łyżki masła
1 tabliczka czekolady deserowej bądź gorzkiej
1/2 kubka kawy bądź herbaty z cytryną
2 łyżki mleka

REKLAMA

Przygotowanie:
Aby zrobić biszkopt, w misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie sukcesywnie dodawaj do nich żółtka i cukier, nieustannie mieszaj masę. Dolej mleko, olej, a potem wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu przyrządzoną masę wlej do formy (wymiary ok. 20 × 30 cm) i wstaw do piekarnika. Mleczna kanapka powinna się piec w temperaturze 180°C przez pół godziny. Upieczony deser wyjmij z pieca i ostudź. Później przekrój na 2 równe blaty, które musisz nasączyć kawą albo herbatą.

Przyrządź krem. W tym celu masło utrzyj z cukrem pudrem. Gdy powstanie puch, dolewaj porcjami chłodne mleko. Dodaj też mleko w proszku i ciągle mieszaj. Pracę nad polewą rozpocznij od rozkruszenia czekolady w rondelku. Dodaj do niej 2 łyżki mleka i 2 łyżki masła.

REKLAMA

Na pojedynczym blacie ciasta rozsmaruj całą przyrządzoną masę, następnie delikatnie nanieś na nią drugi blat. Na powierzchni ciasta rozprowadź glazurę czekoladową. Ciasto w takiej postaci wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, serwuj schłodzone. Jeśli nie masz czasu, aby własnoręcznie przygotować kakaowy blat, możesz wykorzystać w przepisie gotowe czekoladowe herbatniki.

REKLAMA
POLECANE
REKLAMA