Kupiliście brzoskwinie, ale okazały się twarde i mało słodkie? Jeśli chcecie, aby owoce szybciej dojrzały wypróbujcie kulinarną sztuczkę. Niewykluczone, że ten patent już na stałe zagości w waszej kuchni.
Latem mamy nieograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Chętnie sięgamy po ogórki, pomidory, truskawki, arbuzy i brzoskwinie. Te ostatnie są cenione w kuchni z uwagi na doskonały smak i walory zdrowotne. Można dodawać je do ciast, deserów lub przygotować z nich dżem, czy orzeźwiającą lemoniadę. Idealne brzoskwinie mają ładną, jednolitą skórkę oraz soczysty miąższ. Z pewnością nieraz zdarzyło wam się kupić niezbyt dojrzałe sztuki. W takiej sytuacji możecie skorzystać z poniższej metody na przyspieszenie dojrzewania brzoskwiń.
Jak przyspieszyć dojrzewanie brzoskwini? Zastosuj ten trik
W pełni dojrzałe owoce poznacie po jedwabistej skórce o wyrazistej barwie, a także jędrnym miąższu. Takie okazy powinny też odznaczać się przyjemnym zapachem. Jeśli brzoskwinie są twarde i trochę zielonkawe, być może potrzebują jeszcze nieco czasu, aby całkowicie dojrzeć. Proces ten można jednak przyspieszyć – wystarczy 1 prosta sztuczka.
Brzoskwinię i banana umieśćcie w papierowej torebce na produkty spożywcze, a potem dokładnie ją zamknijcie. Połóżcie opakowanie w słonecznym miejscu (np. przy oknie) i zostawcie je na 24 godziny. Po tym czasie brzoskwinia dojrzeje i stanie się słodka.
Jakie właściwości zdrowotne mają brzoskwinie?
Regularna konsumpcja tych sezonowych owoców zapewnia multum korzyści zdrowotnych. Brzoskwinie doskonale oczyszczają organizm, regulują trawienie i wspierają układ krwionośny. Ponadto dzięki obecnej w nich witaminie C poprawiają wygląd skóry i mogą chronić przed infekcjami.