Kotlety mielone mogą śmiało konkurować z kultowymi schabowymi – są tak samo pyszne, ale ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne. Karol Okrasa podzielił się własną recepturą, dzięki której można przygotować niezwykle puszyste kotlety mielone. Mistrz kuchni łączy je z ugotowaną kaszą jęczmienną, dzięki której potrawa jest wyjątkowo delikatna.
Nikogo nie trzeba przekonywać, że kuchnia Karola Okrasy jest bezbłędna. Jego pomysły oraz rozwiązania zawsze okazują się strzałem w dziesiątkę i przykuwają mnóstwo uwagi. Niezłym pomysłem jest dodawanie kaszy jęczmiennej do masy na kotlety mielone. Taka idea skutkuje otrzymaniem wyjątkowo puszystej i kremowej wprost faktury gotowego dania. Do kotletów najlepiej pasują standardowe dodatki, np. mizeria i ubite ziemniaki z niewielką ilością masła oraz ziół. Taki obiad na pewno zadowoli każdego amatora polskich smaków.
Kotlety mielone Karola Okrasy – przepis
Składniki:
1 jajko
120 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
600 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
1 duża cebula
olej lub smalec do smażenia
pieprz czarny
sól
bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obieramy i siekamy w bardzo małą kostkę. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (dowolny rodzaj) i smażymy na małej mocy palnika, aż lekko się zrumieni. Odcedzamy ją z tłuszczu i wykładamy na ręcznik kuchenny. Mięso mielone przekładamy do większego naczynia, a potem doprawiamy je solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podsmażoną cebulę, mięso, jajko i ugotowaną kaszę jęczmienną łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Jeżeli konsystencja masy będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę wody. W dłoniach formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kule i obtaczamy je w bułce tartej. Na czystą patelnię wlewamy olej lub smalec, rozgrzewamy go, a następnie smażymy na nim kotlety z każdej strony. Umieszczamy je na talerzu z wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Smacznego.