Gąbka do zmywania naczyń to przedmiot, który bardzo przydaje się w kuchni. Jednak potrafi być prawdziwym siedliskiem zarazków. Na szczęście można ją błyskawicznie zdezynfekować. Poznaj banalny trik.
Gąbką kuchenną możemy czyścić nie tylko talerze czy sztućce, ale także inne powierzchnie. Wskutek częstego używania bez problemu kumulują się na niej różne bakterie i inne drobnoustroje, które mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Aby ją skutecznie odkazić, skorzystaj z mocy tego wspaniałego produktu.
Jak zdezynfekować gąbkę kuchenną?
Ponieważ gąbka kuchenna to jeden z najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w naszej kuchni, powinniśmy odkażać ją systematycznie. Szybko i sprawnie zrobimy po przy pomocy olejku cytrynowego. Artykuł ten przeważnie znajduje zastosowanie w kosmetyce jako środek do pielęgnacji włosów czy skóry, ale świetnie spisze się także w kuchennych porządkach. Aby skorzystać z jego dobrodziejstw, należy nanieść niewielką ilość olejku na gąbkę, a potem wypłukać ją w ciepłej wodzie. Tym sposobem powierzchnia zmywaka zostanie szybko odświeżona i pozbawiona przykrego zapachu.
Jak odświeżyć gąbkę kuchenną? Inne metody
Środkiem, który doskonale poradzi sobie z drobnoustrojami na gąbce, jest zwykły ocet. Jeśli jednak nie odpowiada ci jego aromat, możesz sięgnąć po sok z cytryny. Oprócz octu i soku z cytryny, właściwości dezynfekujące ma także soda oczyszczona. Posyp nią zmywak i odstaw go na kilka minut, a potem umyj go pod bieżącą wodą.