Przebojowe ciasto marchewkowe. Wersja z tym dodatkiem do arcydzieło

ciasto marchewkowe
fot. screen Youtube / Kirschnenko Kanal

Ciasto marchewkowe to miękki, wilgotny i apetyczny wypiek o zwartej strukturze. Idealnie osłodzi jesienne popołudnia. Wszyscy moi domownicy uwielbiają ten frykas, a ja cieszę się, że im smakuje. W dodatku przepis jest bardzo prosty i nie ma opcji, że ciasto się nie uda. Poniższa receptura zaprowadzi cię na kulinarny szczyt.

REKLAMA

Idealne ciasto marchewkowe. Zawsze wychodzi i smakuje wybornie

Jesteś fanem ciasta marchewkowego? Mało kto za nim nie przepada. W moim domu wypiek ten musi znaleźć się na stole przynajmniej raz w miesiącu. Gdy wyjmuję go z piekarnika, pachnie w całym mieszkaniu, a wszystko dzięki dodaniu do masy 1 łyżki mielonego cynamonu. Deser jest wprost rozchwytywany i w mig znika cała blaszka. Nie mam wątpliwości, że smak tego ciasta uzależnia. Jeśli masz w domu kilku łakomczuchów, przyrządź im marchewkowy rarytas, a na pewno nikt mu się nie oprze.

Poniższa receptura jest łatwa i szybka, a ciasto wychodzi 10/10. Podaj je z filiżanką ciepłej kawy, a zaznasz pełnię szczęścia. Zapraszamy do pieczenia.

Najśmieszniejsze ciasto marchewkowe. Przepis krok po kroku

Składniki:
2 szklanki startej marchewki
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3 duże jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego cynamonu
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju rzepakowego
pół łyżeczki soli

REKLAMA

Opis przygotowania:
Marchewki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Blachę do ciasta wyściel papierem pergaminowym. Do naczynia wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Do osobnego naczynia wbij jajka i dodaj olej.

Składniki z 2 naczyń połącz ze sobą i zacznij wyrabiać gładkie ciasto. Wrzuć do niego rozdrobnioną marchewkę i wymieszaj. Deser włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 50-60 minut. Wypiek dekoruj cukrem pudrem lub lukrem.

Jak widzisz, jesienne ciasto jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Ma jedną zasadniczą zaletę – udaje się za każdym razem. A w smaku jest obłędne. Miękki, wilgotny i aromatyczny przysmak wprawia kubki smakowe w zachwyt. Szczególnym uznaniem cieszy się w USA, ale my Polacy też mamy do niego sentyment. Zaserwuj takie ciasto swoim bliskich, a będą skakać z radości.

Podziel się: