Masz zwyczaj przechowywać mąkę w papierowej torebce, w której ją kupiłeś? W takim razie popełniasz błąd. Mąkę należy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dlaczego? Dzięki temu dłużej zachowa świeżość!
Mąka sprzedawana jest w papierowej torebce, przez co produkt na zachowa świeżości przez długi czas. Mąkę zazwyczaj kupujemy na zapas, więc przez tygodnie leżenia na dnie szafki może nie być już taka świeża jaką kupiliśmy. W konsekwencji wyroby z mąki nie będą smakowały tak dobrze – na przykład ciasto może nie być tak puszyste jak obiecywano w przepisie kulinarnym.
Gazeta.pl w artykule na temat prawidłowego przechowywania mąki informuje, że po powrocie ze sklepu, należy mąkę przesypać do szczelnie zamkniętego pojemnika. Rodzaj pojemnika nie ma tutaj większego znaczenia, ważne aby był szczelny. Może być zarówno metalowy, plastikowy albo szklany. Hermetycznie zamknięcie ograniczy dostęp powietrza do minimum i mąka nie złapie wilgoci.
Mąkę należy przechowywać maksymalnie do pięciu miesięcy. Szczelnie zamknięty pojemnik powinien znajdować się w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej spiżarni.