Żadna uroczystość nie może obejść się bez zimnych nóżek – to imprezowy klasyk, którego jedni uwielbiają, a inni niekoniecznie. Tym razem skupimy się na przepisie od Ewy Wachowicz, w którym niekonwencjonalnym dodatkiem są jaja przepiórcze.
Nie każdy jest fanem zimnych nóżek – niektórych może zniechęcać sama nazwa, a innych faktura tego dania. Jednak jej zwolennicy absolutnie nie zważają na takie detale i zajadają się nimi, gdy tylko nadarzy się okazja.
Ewa Wachowicz, gospodyni programu kulinarnego, wprowadziła do klasycznej receptury małą zmianę. Zamiast jajek kurzych użyła małych jajek przepiórczych – efekt jest przepyszny.
Zimne nóżki – przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
2 golonki
2 nóżki wieprzowe
jajka przepiórcze
3 marchewki
puszka groszku
2 pietruszki
8 ziaren ziela angielskiego
chrzan
6 liści laurowych
ocet
pieprz, sól
Przygotowanie:
Najpierw oczyszczamy mięso z żyłek, wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Przykrywany naczynie i gotujemy na niedużym płomieniu przez 4 godziny. W międzyczasie myjemy warzywa, pozbawiamy skórki i kroimy je w małe kawałki. Po 4 godzinach dorzucamy je do wywaru, doprawiamy go pieprzem, solą i gotujemy jeszcze 60 minut. Mięso wyciągany z bulionu i oddzielamy od kości. Wykładamy jarzyny i układamy je w tortownicy, dodajemy ugotowane na twardo jajka i odsączony z zalewy groszek. Wrzucamy mięso i całość zalewamy przecedzonym i chłodnym wywarem. Wszystko umieszczamy na noc w lodówce. Podajemy z octem i chrzanem.