REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPrzepis, który pozwoli nam wrócić do czasów dzieciństwa. Fenomenalna zasmażana kapusta jak...

Przepis, który pozwoli nam wrócić do czasów dzieciństwa. Fenomenalna zasmażana kapusta jak u babci

Kapusta zasmażana
YouTube | TheWolfePit

Chyba każdy z nas z uśmiechem na twarzy wspomina obiady u babci. Szczególnie latem miały one niepowtarzalny smak. Jednym z dodatków, który królował na takich obiadach była oczywiście zasmażana młoda kapusta!

REKLAMA

Specjaliści od żywienia są zgodni co do tego, że kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw. Jest ona skarbnicą niezwykle ważnych witamin, a także zawiera spore ilości błonnika, który jest bardzo ważny dla poprawnej pracy naszych jelit. Co więcej, kapusta ma bardzo mało kalorii, a zarazem jest niezwykle smaczna i tania.

Na portalu o2 pojawił się ostatnio przepis, który pozwoli nam odtworzyć niezapomniany smak zasmażanej młodej kapusty, który przyrządzała nasza babcia! Aby powrócić do przeszłości i jeszcze raz poczuć się jak dziecko potrzebujemy zaledwie kapusty i kilku składników, które niemal zawsze znajdziemy w naszej kuchni. Do dzieła!

Aby przygotować zasmażaną kapustę potrzebujemy przede wszystkim jedną główkę młodej kapusty. Niezbędny będzie także boczek (250 g), dwie średnie cebule, masło (50 g), bulion (1,5 szklanki), jedna łyżka mąki, łyżeczka cukru, a także pęczek koperku. Nie możemy zapomnieć o przyprawach. Do tego przepisu musimy dodać sól, pieprz oraz pół łyżeczki kminku.

REKLAMA

Zaczynamy od umycia i poszatkowania kapusty. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy bulion oraz pieprz i sól i gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Powinno nam to zająć około 10 minut.

W tym czasie możemy pokroić w kostkę boczek i cebulę. Boczek podsmażamy na patelni do momentu, aż wytopi się tłuszcz, wtedy na patelnię dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. W kolejnym kroku na patelnie dodajemy masło, a po jego całkowitym rozpuszczeniu dosypujemy mąkę i mieszamy, aż do powstania jednolitej masy.

Do całości dodajemy odrobinę wody z ugotowanej kapusty i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka z kapustą i całość podgrzewamy do zagotowania. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek i doprawiamy całość. Smacznego!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Marta
Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Porady, Zdrowie

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA