Żurek bałkański to atrakcyjna odsłona polskiego żurku. Wersja od Magdy Gessler jest jednak trochę lżejsza, ale tak samo sycąca, jak nasza rodzima zupa. Jak przygotować żurek bałkański Poznaj przepis od Magdy Gessler.
Żurek bałkański według receptury Magdy Gessler
Żurek to proste danie, które przyrządzisz dość szybko. Niektórzy pomyślą, że jego ugotowanie jest trudne, ale nic bardziej błędnego. Wystarczy przyrządzić wywar, zrobić pulpeciki i odrobinę „urozmaicić” danie.
Przepis na żurek bałkański według Magdy Gessler
Składniki:
1 kg łopatki jagnięcej
2 papryki
2-3 liście laurowe
2 pory
4 żółtka
2 łyżki jogurtu bałkańskiego
pół selera
4-5 ząbków czosnku
świeży tymianek
opakowanie śmietany 36%
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
łyżka soku z cytryny
szklanka ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
Najpierw umyj papryki, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój na niewielkie kawałki. Z kolei cebulę przekrój na pół i ułóż na blasze – połóż na niej także paprykę i połówkę czosnku. Warzywa skrop oliwą z oliwek, posól, a następnie zgrilluj.
Do garnka włóż połowę mięsa, seler, pory i zalej je wodą, po czym zagotuj. Następnie dołóż tymianek, liście laurowe, seler naciowy i zgrillowane warzywa. Przykryj garnek, gotuj zupę, a międzyczasie przygotuj pulpeciki. Pozostałą porcję mięsa zmiel, dodaj do niego majeranek, sól, połowę czosnku, jajka, pieprz i trochę chłodnej wody. Wszystko przemieszaj. Później dodaj także ugotowany ryż i pomieszaj składniki. Z masy formuj pulpeciki. Gotuj je w dwóch szklankach odcedzonego bulionu, pod przykrywką. Połącz śmietanę z sokiem z cytryny, żółtkami, jogurtem i resztą czosnku. Przelej mieszankę do przecedzonej zupy i wymieszaj. Do środka przełóż pulpety i sos, w którym się gotowały. Żurek dopraw do smaku i podawaj ze świeżym tymiankiem.