Chorwacja papryka w musztardzie to alternatywa dla polskiej tradycyjnej marynowanej papryki. Jest doskonała jako dodatek do mięs i nie tylko! Sprawdź, jak zrobić taką paprykę! To proste!
Kuchnia chorwacka słynie przede wszystkim z pysznych dań mięsnych. Aby urozmaicić dania mięsne stosuje się różnego rodzaju dodatki, na przykład marynowaną paprykę w musztardzie. Jak zrobić paprykę w musztardzie?
Należy przygotować 12 dużych papryk (mogą mieć różne kolory), 150 ml wody, 150 ml octu spirytusowego 10 proc., 300 g musztardy, 150 ml oleju rzepakowego, 6-8 liści laurowych, 2 łyżki cukru, łyżka soli, 10-12 ziarenek pieprzu.
Wszystkie papryki należy dokładnie umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Do garnka wlać wodę i ocet, wrzucić ziarenka pieprzu i liście laurowe, dosypać także sól oraz cukier. Wszystko połączyć, a potem wrzucić pokrojoną paprykę. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować jeszcze przez około 5 minut, aby papryka puściła sok.
Potem odcedzić paprykę i zostawić ją do wystudzenia. Do miski wlać olej i przełożyć musztardę. Dokładnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Gdy papryka całkowicie wystygnie, dołożyć ją do sosu i wymieszać. Do dokładnie umytych i wyparzonych słoików przekładamy paprykę oraz sos. Zakrętki mocno zakręcamy. Po kilku dniach papryka w musztardzie po chorwacku jest gotowa do spożycia.