Ciasto zebra to kultowy smakołyk, który największy aplauz zbiera z racji swojego wyglądu.
Na pewno wielu ludzi pamięta ten placek z okresu swojego dzieciństwa, gdy mama albo babcia piekła je choć raz w tygodniu. Jeżeli chcesz przenieść się do tamtych beztroskich lat, skorzystaj z naszej receptury i zrób je samodzielnie w domu.
Ciasto zebra ma unikalną formę – charakterystyczne białe i brązowe paski nakładające się na siebie. Do wypieku idealnie pasuje mocna kawa oraz herbata z cytryną. Przyrządzenie ciasta może wydawać się skomplikowane, ale w praktyce jest niebywale proste. Wystarczy trochę cierpliwości, a bliscy z pewnością docenią smak twojego dzieła.
Ciasto zebra – przepis
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
Przygotowanie:
Na początku oddzielamy żółtka od białek, a następnie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji powoli wlewamy żółtka. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko i powoli dodajemy je do piany. Wlewamy także wodę i olej. Gdy wszystkie produkty będą połączone, dodajemy ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy.
Dzielimy ciasto na dwie równe części i do jednej z nich wysypujemy kakao, a potem dokładnie łączymy. W formie o średnicy 26 cm umieszczamy na zmianę białą oraz ciemną masę. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy deser przez godzinę. Po wystudzeniu dekorujemy go cukrem pudrem. Smacznego.