Fanów dżemu jest co nie miara. Sklepowe produkty cieszą się dużą popularnością, jednak znacznie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest samodzielne jego przygotowanie we własnej kuchni.
Składniki:
2 kg mocno dojrzałych truskawek
cukier – zależnie od preferencji, od 800 g do 1 kg
4 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie myjemy, wyjmujemy szypułki i odstawiamy do osuszenia. Potem kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Ustawiamy ma średnim ogniu, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Po kilku minutach zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy masa zacznie gęstnieć, mieszamy częściej, a potem cały czas. Dżem gotujemy przez 2-3 godziny. Gotowy przekładamy do słoików o pojemności 350 ml. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.