Jesień to czas, w którym królują pyszne jabłka i gruszki. Dlatego warto wykorzystać okres, w którym owoce są najsmaczniejsze i zrobić z nich rewelacyjny deser. Cynamon, miód i polewa z czekolady spowodują, że gruszka nabierze słodkiego, korzennego smaku, znakomitego na długie, jesienne wieczory. Dowiedz się, jak przyrządzić gruszki w czekoladzie.
Chociaż gruszki dostępne są przez cały rok, to najlepsze i najbardziej smakowite są te w sezonie. Owoce gotowane z dodatkiem cynamonu i miodu mają głęboki, korzenny smak, który uzupełnia mleczna czekolada. Polewę można też przygotować z gorzkiej czekolady albo połączyć obydwa rodzaje.
Gruszki mają uniwersalne zastosowanie w kuchni. Można zrobić z nich przetwory, dodawać je do sałatek, ciast czy deserów. To także świetny dodatek do potraw mięsnych. Dobrze komponują się z duszonym schabem lub wątróbką.
Gruszki w czekoladzie – przepis
Składniki (na 4 porcje):
100 g mlecznej czekolady
6 twardych gruszek
100 ml słodkiej śmietany 30%
łyżka miodu
laska cynamonu
Przygotowanie:
Umyte i obrane ze skórki gruszki przełóż do garnka, a potem zalej 1 l wody. Dodaj cynamon, miód i gotuj na małym ogniu przez pół godziny, a następnie ostudź owoce i przyrządź polewę. Do rondelka rozkrusz czekoladę, wlej śmietanę i mieszaj do czasu, aż uzyskasz gładką polewę. Polej nią każdą gruszkę. Włóż je do chłodziarki na 60 minut, aby glazura czekoladowa stężała.