Najlepszym pomysłem na słodki deser na letnie miesiące niewątpliwie jest sernik podawany z owocami. Poniższa propozycja jagodowego ciasta z białą czekoladą jest na to najlepszym dowodem!
Sernik zdecydowanie króluje wśród ciast, jeśli chodzi o letnie miesiące. Wersji tego wypieku jest co nie miara, a poniższa propozycja zdecydowanie należy do najciekawszych.
Składniki na spód ciasta:
70 g roztopionego masła
170 g kruchych ciastek maślanych
Składniki na masę sernikową:
300 g serka homogenizowanego typu Danio
2 galaretki o smaku jagodowym
350 g jagód
1/4 szklanki cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki Malibu (opcjonalnie)
250 g ricotty lub zmielonego twarogu sernikowego
Składniki na polewę do ciasta:
mięta (do dekoracji)
100 g białej czekolady
2 łyżeczki płynnego oleju np. słonecznikowego, rzepakowego
1 łyżka oleju kokosowego lub masła
Sposób przygotowania:
Ciastka miksujemy i wykładamy je na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Następnie mieszamy to z roztopionym masłem i uklepujemy. Dalej zalewamy galaretkę 250 ml wrzątku, czekamy aż się rozpuści i dodajemy cukier i malibu. Jagody myjemy i miksujemy, po czym dodajemy do galaretki, mieszamy i studzimy. Później mieszamy serek homogenizowany z serem ricotta, po czym dodajemy do wystudzonej masy jagodowej i mieszamy.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dokładamy ją do masy serowo-jagodowej, po czym wylewamy ją na spód ciastek i wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie polewamy polewą. Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy olej kokosowy lub masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Na koniec posypujemy jagodami i miętą.