Przepis na jajka po polsku. Przepis Mateusza Gesslera podbija sieć

Fot. Pixabay.com

Wielkanoc rzecz jasna najbardziej kojarzy nam się z jajkami. Jeden z ciekawszych przepisów na wersję tego dania zaproponował Mateusz Gessler. Są to jajka po polsku, których przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów.

REKLAMA

Faszerowane jajka są tym, co wiele osób najbardziej lubi na wielkanocnym stole. Można je przygotowywać na wiele sposobów, a poniższa propozycja Mateusza Gesslera jest tego potwierdzeniem.

Składniki:

REKLAMA

8 jajek
60 ml śmietany 30%
masło klarowane
szczypiorek
1 łyżeczka chrzanu
3 łyżki bułki tartej
pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Jajka gotujemy na twardo, a następnie je studzimu i kroimy wzdłuż ostrym nożem, gdy jeszcze są w skorupce. Delikatnie wyjmujemy łyżeczką biała z żółtkami i kroimy w drobną kostkę. Nie wyrzucamy przy tym skorupek. Jajka przekładamy do miski, dodajemy chrzan, śmietanę i posiekany szczypiorek.

Po doprawieniu solą i pieprzem, farszem ostrożnie wypełniamy skorupki jaj. Powierzchnię wyrównujemy i obsypujemy bułką tartą. Następnie jajka obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle, kładając je farszem do dołu. Czekamy aż się zarumienią i gotowe.

Podziel się: