Kotlety lwowskie to smaczniejszy zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Gdy ich skosztujesz, najprawdopodobniej zagoszczą już na stałe w twoim menu. Ich delikatny i ciekawy smak świetnie pasuje np. do ziemniaków.
Kotlety bardzo często goszczą na talerzach Polaków. Uwielbiane są zarówno schabowe, jak i mielone czy warzywne, wszystkie przyrządza się też bardzo łatwo. Ponadto mielone można przygotować z prawie każdego rodzaju mięsa. Warto czasami wprowadzać małe urozmaicenia. Dlatego prezentujemy przepis na kotlety po lwowsku. To mielone wzbogacone o kilka pysznych dodatków, dzięki którym mają bogatszy smak i aromat. Dzięki bułce są także bardziej puszyste. Jak przyrządzić te smaczne kotlety?
Kotlet po lwowsku – przepis
Składniki:
200 g startego żółtego sera
cebula biała
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 bułka kajzerka (namoczona w wodzie i odciśnięta)
olej do smażenia
pieprz, sól
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Namocz bułkę, a mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego jajko, odciśniętą bułkę (najlepiej pszenną kajzerkę), dopraw pieprzem i solą. Na patelni lekko zeszklij posiekaną cebulkę, odsącz ją z tłuszczu i przełóż do przyrządzonej masy. Zacznij ją wyrabiać, aż będzie gładka i formuj kotlety. Kotlet lwowski powinien być chrupiący z zewnątrz, więc należy go panierować.
Panierka jest bardzo prosta, gdyż składa się tylko z bułki tartej. Obtaczaj w niej okrągłe kotlety o nieco spłaszczonym kształcie. Kładź je na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym i smaż, aż pięknie się zarumienią.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. surówką oraz ziemniakami. Kotletów po lwowsku nie musisz robić wyłącznie z mielonego mięsa indyka. Możesz wykorzystać też mięso kurczaka bądź dziczyznę. Smaku kotletom nadaje cebulka i ser. Smacznego!