Lemoniada z kiszonych cytryn jest napojem, który staje się coraz bardziej popularny. Znany jest głównie w kuchni wietnamskiej. Poznaj przepis na tę smaczną i prostą w wykonaniu lemoniadę.
Przepis na kiszone cytryny
Składniki:
2-3 cytryny
sok wyciśnięty z czterech cytryn,
5-7 łyżek soli,
łyżka oliwy,
ciepła woda
Wykonanie:
Umyj cytryny i natnij je na krzyż, lecz nie do końca, ćwiartki muszą być połączone. Wsyp trochę soli na dno wyparzonego wcześniej słoika. Do każdego nacięcia dodaj po dwie łyżki soli, a następnie cytryny umieść w słoiku. Wlej wyciśnięty sok z cytryn i ciepłą wodę (do całkowitego zanurzenia owoców), a potem dolej łyżkę oliwy. Zakręcony słoik odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni, a następnie codziennie go odkręcaj, aby uwolnić gazy.
Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn
Składniki (na 1 porcję):
wyciśnięty sok z jednej ukiszonej cytryny,
woda gazowana,
szczypta soli,
opcjonalnie: szczypta cukru dla smaku,
kostki lodu,
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Wrzuć kostki lodu do wysokiej szklanki, a potem wlej sok z kiszonej cytryny i dopełnij wodą gazowaną. Całość wymieszaj i dopraw szczyptą soli, opcjonalnie możesz wsypać szczyptę cukru. Na koniec udekoruj listkami świeżej mięty. Smacznego!