Dla wielu osób mięso jako element składowy obiadu jest czymś, bez czego nie mogłyby przeżyć. Okazuje się jednak, że jest coraz więcej pomysłów na zamienniki, które pozwalają zapomnieć o konieczności przygotowywania mięsa.
Osoby chcące wyeliminować ze swojej diety mięso mają mnóstwo pomysłów na jego zastąpienie. Jednym z nich jest soczewica, która idealnie sprawdza się jako główny składnik pysznych kotletów.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
8 łyżek kaszy manny (można także użyć mąki pszennej)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
2 szklanki wody
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy pod kranem, a następnie zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i gotujemy przez 10-15 minut, aż do uzyskania miękkości. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny i często mieszamy. Należy uważać, aby nadmierne wchłanianie wody nie spowodowało przypalenia soczewicy. Dalej obieramy i ścieramy na tarce marchewkę, cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek wyciskamy na tarce. Dwa ostatnie z tych składników podgrzewamy na rozgrzanej patelni.
Ostudzoną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, marchewkę oraz kaszę manną, po czym dokładnie mieszamy i doprawiamy wędzoną i słodką papryką, kurkumą, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy z obu stron w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i zaczynamy smażyć kotleciki przez kilka minut po obu stronach, aż do ładnego przyrumienienia. Po wyjęciu z patelni odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.